Vrijwilligers

Onze vrijwilligers worden ingezet op basis van waardevolle persoonlijke kwaliteiten, achtergrond en interesses die stroken met onze kernwaarden.

Vrijwilligers

Onze vrijwilligers worden ingezet op basis van waardevolle persoonlijke kwaliteiten, achtergrond en interesses die stroken met onze kernwaarden. Hun inzet kan worden omschreven met trefwoorden als: aanvullend, dienstverlenend, faciliterend en ondersteunend.

Wij zijn dankbaar voor onze ruim 80 vrijwilligers. Zij zijn actief als zorgvrijwilliger ten behoeve van de directe zorg voor gasten, maar ook als gastheer/gastvrouw, tuinverzorger, techneut, administratief assistent of strijkster. Mede door de betrokkenheid van zoveel vrijwilligers uit Ermelo (en omliggende gemeenten), wordt het hospice gedragen door de lokale gemeenschap. Het hospice vormt daardoor een onderdeel van het ‘gewone leven’, dat ondanks de moeilijke situatie toch doorgaat. Vrijwilligers zorgen er met hun inzet en aanwezigheid voor dat er dagelijks een beetje van ‘buiten’ naar ‘binnen’ komt.

Interesse in vrijwilligerswerk in het hospice? Neem dan contact met ons op via: vwcoordinator@willemholtrophospice.nl.

Ook vrijwilliger worden?
Bel (0341) 27 49 20

Zorgvrijwilliger(s)

Zorgvrijwilligers bieden, volgens een rooster, ondersteuning en zorg aan de gasten in het hospice. De werkzaamheden van de zorgvrijwilliger bestaan uit: verzorgende, huishoudelijke en ondersteunende taken, vergelijkbaar met een ‘groot huishouden'. Zo assisteert de zorgvrijwilliger bij de zorg aan bed, verricht huishoudelijke taken (bed opmaken, doen van de was), verzorgt koffie/thee en maakt kleine maaltijden klaar.

Het bieden van nabijheid en een ‘luisterend oor’ vindt plaats in de dynamiek ‘tussen servet en washand’. Met aandacht. ‘Er zijn’, is hierbij een belangrijk uitgangspunt.

Gastvrouw/-heer

Gastvrouwen/-heren worden ‘s morgens ingezet. Zij nemen de telefoon op, ontvangen het bezoek en zijn het eerste aanspreekpunt in de keuken en de huiskamer. Zij zorgen ervoor dat de verpleegkundigen en zorgvrijwilligers ongestoord de zorg aan de gasten kunnen verlenen. Ook verzorgen zij het ontbijt en de lunch. De gastvrouw/-heer is een belangrijke spil in de organisatie en vormt vaak het eerste contact met het hospice.

Toerusting van vrijwilligers

Om het werk goed te kunnen uitvoeren, biedt het hospice zorgvrijwilligers en gastvrouwen/-heren scholing op het gebied van: ziektebeelden, communicatie, zorgvaardigheden, spirituele zorg e.d. Ook zijn er regelmatig thema-avonden over relevante (actuele) thema’s.

Nieuwe zorgvrijwilligers en gastvrouwen/-heren krijgen de tijd om rustig te groeien in deze bijzondere vorm van vrijwilligerswerk. Een geselecteerde groep vrijwilligers maakt deze nieuwe vrijwilligers wegwijs in het hospice en helpt hen hun plek vinden in het team.

De rol van de ‘coördinator vrijwillige inzet’

De coördinator vrijwillige inzet is verantwoordelijk voor de werving, selectie en toerusting van de vrijwilligers. Zij is het eerste aanspreekpunt voor de vrijwilligers en biedt hun ondersteuning waar nodig. Daarnaast stelt zij jaarlijks een scholingsaanbod samen en begeleidt zij de intervisie-bijeenkomsten.

Interesse in vrijwilligerswerk in het hospice? Neem contact met ons op via vwcoordinator@willemholtrophospice.nl.