Interview Jan Admiraal

Een interview met Jan Admiraal over zijn taken als technisch vrijwilliger in het Willem Holtrop Hospice.

2-12-2021

Interview met Jan Admiraal - technisch vrijwilliger in het Willem Holtrop Hospice

 

Vertel iets over jezelf: wie ben je, wat doe je?

In mijn werkzame leven heb ik veel verschillende banen gehad, van banketbakker tot begeleider in de jeugdzorg. Daarnaast heb ik  gewerkt in de techniek en de preventie-sfeer. Ik ben nu gepensioneerd, maar niet ‘werkloos’.

Sinds vijf jaar ben ik als technische vrijwilliger verbonden aan het Willem Holtrop Hospice. Daar kan ik mijn ‘ei’ goed kwijt. Als er iets kapot gaat, beoordeel ik of ik het zelf kan maken of dat het nodig is om  een ‘specialist’ in te schakelen. Ik vind het een sport om zoveel mogelijk zélf technische problemen op te lossen, liefst met eenvoudige middelen. Dat bespaart het hospice veel geld en het is natuurlijk ook duurzaam! Daarnaast voer ik in het hospice preventieve controles uit bijvoorbeeld t.a.v. de beveiliging, het hang- en sluitwerk en de verlichting.  

Wat is je drijfveer om dit vrijwilligerswerk te doen?

Eigenlijk heel simpel: ‘Ik wil graag dienstbaar zijn, me nuttig maken en mijn tijd zinvol besteden.’

 

Hoe ben je met dit vrijwilligerswerk in contact gekomen?

Na mijn pensionering kreeg ik het advies om eerst eens een jaartje aan de nieuwe situatie te wennen. Dat heb ik gedaan, maar daarna begon het wel te kriebelen. In die periode zag ik een oproep waarin het hospice vrijwilligers zocht. Daar heb ik op gereageerd en zo ben ik in het hospice terecht gekomen. Samen met een andere technische vrijwilliger verdelen we de taken. Het is mooi dat we elkaar aanvullen, ieder heeft zijn eigen ‘trukendoos’.

 

Wat is het mooie van dit vrijwilligerswerk?

Het mooiste is als je een gast blij kan maken met een handigheidje. Als er een nieuwe gast komt, help ik bij het ophangen van schilderijtjes, foto’s of andere persoonlijke dingen. Het is fijn dat je zo mee kan helpen iemand zich ‘thuis te laten voelen’.  

"Ik wil graag dienstbaar zijn, me nuttig maken en mijn tijd zinvol besteden."

Wat vind je lastig?

Soms baal ik ervan als ik iets niet af krijg, iets niet lukt of ik niet verder kan omdat ik de juiste spullen of gereedschappen niet heb. Gelukkig heb ik thuis ook van alles en heb ik een breed netwerk in de techniek. Ik schakel dan anderen in als ik hun inzicht/spullen nodig heb. Of ik adviseer welke professional er echt even ingeschakeld moet worden.

 

Welke persoonlijke eigenschappen zijn belangrijk in dit vrijwilligerswerk?

-         Je moet je dienstbaar op kunnen stellen.

-         Het leuk vinden om iemand te helpen

-         Kunnen organiseren en handig zijn.

-         Het leuk vinden om af en toe iets ‘extra’s’ te doen…

 

Iets extra’s doen? Wat bedoel je daarmee?

Een tijdje geleden hadden wij een gast waarvoor ik op de kamer al van alles opgehangen had, wel zo’n 12 schilderijtjes en allerlei ‘toeters en bellen’. Met schroom vroeg de gast of er toch nog een 13eschilderijtje bij kon, want die kon ze toch echt niet missen. Dan kun je misschien denken ‘Pffff….’, maar ik vind het dan gewoon leuk om dat nog even te doen. En dan krijg je op zo’n moment nou nét een leuk contact. Deze gast vertelde me dat achterop ieder schilderijtje een persoonlijke briefje zat wie het schilderijtje zou erven. Dat is toch wel heel bijzonder, als iemand je zoiets toevertrouwt. Dan hang ik zo’n 13e schilderijtje met heel veel plezier op!

 

Neem contact met ons op

Over ons hospice