Interview met Janny de Weerd

Een interview met Janny de Weerd over haar ervaringen als gastvrouw in het Willem Holtrop Hospice.

2-12-2021

Interview met Janny de Weerd – Gastvrouw in het Willem Holtrop Hospice.


Wie ben je en hoe lang werk je in het hospice?

Ik woon in Elspeet, woon alleen en doe dit vrijwilligerswerk sinds 7 jaar. Daarnaast heb ik 10 jaar gewerkt als kookvrijwilliger op een huiskamerproject in de ‘Arcade’(Zorggroep Noordwest-Veluwe). Ik ben in het hospice gestart als  zorgvrijwilliger en toen later de rol als gastvrouw erbij kwam, ben ik beide rollen gaan combineren.  Vanaf april werk ik alleen als gastvrouw.

Wat is het verschil tussenbeide rollen?

Als zorgvrijwilliger biedt je vooral persoonlijke zorg aan de gasten van het hospice. Je kunt dan denken aan het assisteren bij het wassen, helpen bij eten en drinken en het geven van extra aandacht door een praatje, stukje voorlezen of een spelletje.  

Als gastvrouw ben je ‘de spin in het web’ in de keuken en huiskamer. Je maakt ontbijtjes klaar voor de gasten, ontvangt de familie, neemt de telefoon aan en verzorgt de koffie/thee/lunch.

Bij beide rollen horen ook huishoudelijke taken. Je kunt dan denken aan de was, de vaat, het gezellig en opgeruimd houden van de huiskamer en de keuken. Eigenlijk kun je denken aan alles wat in een ‘groot huishouden’ maar gebeuren moet.

"Het mooie is dat je iets extra’s kunt doen voor mensen in een moeilijke situatie."

Even ‘inzoomen’ op de rol als gastvrouw…

Welke persoonlijke kwaliteiten heb je nodig als gastvrouw?

Het allerbelangrijkste is dat je interesse hebt in mensen. Een vriendelijke en dienstverlenende houding is van belang. Je bent als gastvrouw toch het ‘het visitekaartje’ van het hospice. Het eerste contact met het hospice loopt nl vaak via de gastvrouw. Daarnaast is het ook wel heel handig als je een beetje huishoudelijk ingesteld bent en soms wat doortastend kunt optreden. Kortom: Je moet vooral overzicht houden en aanvoelen wat nodig is op dít moment…  

 

Hoe ben je op het idee gekomen om je aan te melden als vrijwilliger?  

Ik ben niet zelf op het idee gekomen, maar werd hierop geattendeerd door een vrijwilliger, die al wat langer zorgvrijwilliger was in het hospice. Ik deed met haar vrijwilligerswerk in De Dillenburg. Zij dacht dat dit vrijwilligerswerk ook wel iets voor mij zou zijn. Ik keek daarvan op, want ik had weinig zorgervaring, maar wilde haar niet teleurstellen. Dus ik dacht: ‘Nou ja, eerst maar eens kennismaken, dan zie ik wel verder’…

 

Je kende het hospice toen nog niet?

Nee, helemaal niet, ik was er nog nooit geweest. Ik zag er ook wel een beetje tegenop. In het begin moest ook veel leren en waren er veel indrukken. Ik had geen idee hoe ziek mensen kunnen zijn. De zorg kan in het hospice heel intensief zijn! Maar ik heb ook ondervonden: het is mooi als je iemand mag verzorgen die zo ziek is. Dat mensen je in dat proces van ‘ hun ziekzijn’ toelaten en je de familie tot steun kunt zijn.

Wat vind je mooi aan dit vrijwilligerswerk?

Het mooie is dat je iets extra’s kunt doen voor mensen in een moeilijke situatie. Eerlijk gezegd wordt het nooit gewoon. Ieder ziekbed is anders, alle families zijn anders, ieder sterven is anders en verdient de aandacht die het nodig is. Het is mooi om die aandacht te kunnen geven en je merkt dat dát door de gasten en naasten gewaardeerd wordt. Mensen zijn vaak dankbaar voor wat je voor hen kunt betekenen.

 

Wat vind je moeilijk?

In de corona-tijd moesten we meer fysieke afstand houden. Dat was gewoon zo en kon ook echt niet anders. Maar het was soms moeilijk dat je niet zomaar een arm om iemand heen kon slaan, als iemand zich verdrietig of alleen voelde. Die fysieke afstand werd in het hospice toch vaak extra gevoeld.  

Zou je dit vrijwilligerswerk aanraden aan anderen?

Zeker, dit vrijwilligerswerk verrijkt je eigen leven ook enorm. Ik heb in het hospice veel geleerd en heb mezelf ook beter leren kennen.

 Je werkt in teamverband en vult elkaar aan. Aan het einde van een dienst zeggen we vaak tegen elkaar: ‘Het zit er weer op, het was goed. We hebben fijn samengewerkt!’

 Soms krijg je een compliment van een gast of een familielid. ‘Bedankt voor de goede zorg’! Ik voel me dan gezien en gewaardeerd. Dat hoeft niet, maar voelt wel fijn!

Neem contact met ons op

Over ons hospice