Interview met Marlies Vliek

Marlies Vliek vertelt over haar werkzaamheden in het Willem Holtrop Hospice als strijkvrijwilliger.

2-12-2021

Marlies Vliek – strijkvrijwilliger bij het Willem Holtrop Hospice

Toen de moeder van Marlies in 2013 werd opgenomen in het hospice, vond ze dat zo’n mooie voorziening dat ze dacht “Ooit ga ik me daar aanmelden als vrijwilliger”. Het feit dat je als familie ontzorgd wordt, heeft ze als heel waardevol ervaren. Twee jaar later meldt ze zich inderdaad aan als strijkvrijwilliger. Hoe dat in z’n werk gaat in het hospice lees je in het verhaal van Marlies.

Strijkvrijwilliger
Zo’n 1x in de 14 dagen is Marlies aan de ‘beurt’ als strijkvrijwilliger bij het hospice. Ze is praktisch ingesteld en houdt van duidelijke klussen en deze taak is goed te overzien. “Eigenlijk is het niet zo’n groot werk. Per keer ben je zo’n anderhalf uur bezig en dan is het klaar. Het werk geeft geen stress en het voelt goed om iets te doen voor het hospice. Op deze manier kan ik mijn steentje bijdragen aan een instelling waar ik helemaal achter sta”. Vrijwilligerswerk hoort er voor Marlies helemaal bij. “In mijn werkzame leven was ik apothekersassistente, maar na de geboorte van onze kinderen heb ik een pauze ingelast. Later heb ik het werk weer opgepakt, maar ondertussen heb ik altijd vrijwilligerswerk gedaan. Vooral voor de school en de kerk”.

"Op deze manier kan ik mijn steentje bijdragen aan een instelling waar ik helemaal achter sta."

Praatjes met familieleden
Sinds 6 jaar is Marlies nu vrijwilliger bij het hospice. Voor haar heel waardevol omdat je door dit werk iets kunt bijdragen aan het bieden van comfort in de laatste levensfase. Daarnaast strijken ze altijd in de huiskamer en soms maak je dan tijdens het strijken wel eens een praatje met een familielid.
Zo gaf een zoon eens aan: ‘Mijn moeder geniet zo van haar gestreken nachtjapon, ze waardeert dat écht’. En heel bijzonder, wat één van de gasten tegen haar zei toen ze aan het strijken was: ‘Gelukkig nog iets wat gewoon doorgaat, nu alles zo anders is’. Ook roept het strijken soms mooie herinneringen op: ‘Mijn moeder streek altijd in de keuken, dat vond ik gezellig. En het rook ook vaak zo lekker!’

De sfeer in een hospice
De mensen die opgenomen worden in een hospice zijn over het algemeen heel ziek en in de laatste fase van hun leven. Toch ervaart Marlies het vrijwilligerswerk niet als heel zwaar. De sfeer is heel prettig en ontspannen. Het is een mooie vorm van vrijwilligerswerk in een fijne omgeving. Ik hoop dit werk nog heel lang te kunnen doen!

Neem contact met ons op

Over ons hospice